Κυριακή 30 Μαΐου 2010

Λίστα με 9 «Μαντέληδες» ...

Η έφοδος του ΣΔΟΕ στα γραφεία της εταιρείας στην Ελλάδα είχε ως στόχο να εντοπιστούν ίχνη των «χορηγιών» στα βιβλία του γερμανικού κολοσσού Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι οι έρευνες της Εξεταστικής Επιτροπής κατευθύνονται πλέον προς έναν τροφοδότη λογαριασμό από τον οποίο έφευγαν, τουλάχιστον ώς το 2006, οι μίζες προς διάφορους λογαριασμούς «δικαιούχων» σε τράπεζες της Ελβετίας (κατά κύριο λόγο) και της Γερμανίας. Ο εντοπισμός άλλωστε του συγκεκριμένου λογαριασμού ήταν το αντικείμενο της αιφνιδιαστικής έρευνας που πραγματοποίησε- κατ΄ εντολήν της Εξεταστικής- κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων στα κεντρικά γραφεία της Siemens χθες.
Η Εξεταστική Επιτροπή έχει την υπόνοια ότι...
πίσω από έναν συγκεκριμένο κωδικό της εταιρείας, στον οποίο χρεώνονταν τα πάσης φύσεως δώρα που στέλνονταν σε πολιτικά πρόσωπα, κρύβεται ο τροφοδότης λογαριασμός από τον οποίο οι μίζες πήγαιναν κατευθείαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των αποδεκτών τους.
Στέλεχος της επιτροπής εξέφρασε, μιλώντας στα «ΝΕΑ», την (έστω και συγκρατημένη) αισιοδοξία ότι «πιθανότατα να βρισκόμαστε κοντά στο να βρεθεί το κλειδί που θα ξεκλειδώσει τις βαριές πόρτες που κρύβουν τις πραγματικές διαστάσεις του σκανδάλου». Ενισχυτική των προσδοκιών που εκφράζονται για το τι θα αποφέρει ο πιθανός εντοπισμός του τροφοδότη λογαριασμού είναι η χθεσινή δήλωση του προέδρου της Εξεταστικής Επιτροπής Σήφη Βαλυράκη, ο οποίος, μιλώντας στον Βήμα FΜ 99,5, έκανε λόγο για 10 πολιτικά πρόσωπα που φαίνεται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Siemens, συμπεριλαμβανομένου του Τ. Μαντέλη. Οι δηλώσεις του κ. Βαλυράκη δημιουργούν την αίσθηση ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι πολύ κρίσιμες για το σύνολο του πολιτικού κόσμου της χώρας, καθώς οι αναμενόμενες αποκαλύψεις, κατά τα φαινόμενα, δύσκολα θα αφήσουν ανέγγιχτο κάποιον πολιτικό χώρο.
Η αντίδραση
Με εντολή του κ. Παπανδρέου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής προχώρησε χθες στη «σαφή» και «αυτονόητη» καταδίκη και απαξίωση και του Τ. Μαντέλη «και οποιουδήποτε πολιτικού προσώπου που συμπεριφέρθηκε με ανάλογο τρόπο». Και πρόσθεσε: «Θέλουμε να έλθουν τα πάντα στο φως, επιθυμούμε την πλήρη διαλεύκανση των υποθέσεων που πλήγωσαν τη δημόσια ζωή της χώρας, αδιαφορώντας αν και εμείς θα ματώσουμε, αρκεί οι πολίτες να αντιληφθούν ότι η ατιμωρησία και η ανευθυνότητα ανήκουν οριστικά στο παρελθόν». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά ότι στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ εισέρευσε μαύρο χρήμα και χαρακτήρισε γενναία και αποφασιστική πράξη του ΠΑΣΟΚ τη διαγραφή των Τ. Μαντέλη και Θ. Τσουκάτου, το 2008, σε αντιδιαστολή «με άλλα κόμματα (που αντιμετωπίζουν το σκάνδαλο) με τρόπο που δεν συνάδει με τη δημοκρατία (και) αρνούνται να δεχτούν έλεγχο στα οικονομικά τους». Απαντώντας σε ερώτηση για το αν, παρά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, θα τιμωρηθεί ο Τ. Μαντέλης, ο κ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «δεν κάνουμε πίσω και ανοίγουμε τις διαδικασίες ώστε να υπάρχει αποτύπωση των πολιτικών ευθυνών και ενδεχομένως των ποινικών».
Στο πλαίσιο αυτό, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι «η ηθική χρεοκοπία είναι χειρότερη από τη δημοσιονομική κρίση. Γι΄ αυτό και υπάρχει άμεση ανάγκη όχι απλώς να έρθουν όλα στο φως, όχι απλώς να ματώσουμε όλοι, αλλά να τιμωρηθούν όλοι, και όταν λέμε όλοι, εννοούμε όλοι».
Συναγερμός χθες στο Μαξίμου
ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ συγκροτήθηκε σύσκεψη υπό τον Γιώργο Παπανδρέου. Επισήμως η σύσκεψη, στην οποία μετείχαν οι υπουργοί Χ. Καστανίδης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Χ. Παμπούκης, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Πεταλωτής, ο Ν. Αθανασάκης κ.ά., αφορούσε την προώθηση μέτρων «για την ευνομία στη δημόσια ζωή». Ωστόσο, όπως έγινε γνωστό, συζητήθηκε ευρύτατα το θέμα Μαντέλη, και ειδικότερα το τι πρέπει να κάνει η κυβέρνηση ώστε να επανακτήσει το ηθικό πλεονέκτημα που διέθετε έναντι της Νέας Δημοκρατίας. Η κυβέρνηση, που έδειξε να αιφνιδιάζεται από την κυνική ομολογία του Τ. Μαντέλη, πρέπει να σημειωθεί ότι πέρασε ένα μικρό σοκ χθες το πρωί, όταν κυκλοφόρησαν οι φήμες πως ο πρώην υπουργός είχε διαφύγει στο εξωτερικό. Χρειάστηκε η συνδρομή της ΕΥΠ για να διαπιστωθεί με «τεχνικά μέσα» ότι ο Τ. Μαντέλης βρισκόταν στην Αθήνα. Κυβερνητικές πηγές δεν απέκλειαν χθες το βράδυ, μετά την επιβολή στον Τ. Μαντέλη της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα, να εκδοθεί και ένταλμα σύλληψής του με βάση τις κατηγορίες σε βαθμό κακουργήματος που του απήγγειλε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών.
Παράλληλα ζητήθηκε από τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη να επιταχύνει την κατάθεση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ώστε να μην υπάρχουν σκανδαλώδεις παραγραφές σε ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων.

View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου