Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

ΕΜΦΥΛΙΟΣ 'ΓΑΛΑΖΙΩΝ' ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Ρεπορτάζ: Λ. Γαλανός (απο ΕΘΝΟΣ)

Σε εμφύλιο «γαλάζιων» υπουργών και στελεχών με αλληλοκαρφώματα, εκατέρωθεν διαψεύσεις και αντιφάσεις εξελίσσεται η έρευνα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, που φτάνει στο τέλος της...

Χθες, ο Γ. Αγγέλου στην κατάθεσή του αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Π. Δούκα για το τηλεφώνημα «εντολή» να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες των ανταλλαγών, ενώ ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης τα «φόρτωσε» όλα στους υφυπουργούς του, Π. Δούκα και Α. Μπέζα, ισχυρισμός που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα όσα υποστήριξε ο τελευταίος για «συνεργασίες» που είχε με τον υπουργό του, το 2008. Υστερα από αυτή την εξέλιξη είναι πολύ πιθανόν να γίνει κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των Γ. Αγγέλου και Π. Δούκα. Σήμερα, καταθέτουν ο Θ. Ρουσόπουλος και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Ο Γ. Αλογοσκούφης κατέθεσε ότι τα θέματα Δημόσιας Περιουσίας ήταν στην αρμοδιότητα των υφυπουργών Π. Δούκα και Α. Μπέζα
Ο διευθυντής του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος εμφανίστηκε ως «απλώς συνεργάτης» του Κ. Καραμανλή γιατί -όπως είπε- δεν υπήρχε θέση διευθυντή στο Μαξίμου, ισχυρίστηκε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία τον Ιούλιο του 2004 με τον τότε υφυπουργό Οικονομικών στην οποία του ανέφερε την ύπαρξη επιστολής των φορέων της Ξάνθης, με ημερομηνία 15/7/2004, προς το γραφείο του πρωθυπουργού. Δεν θυμάται αν το τηλεφώνημα προήλθε από εκείνον ή τον κ. Δούκα, θυμάται, όμως, τι του είπε: «Υπάρχει και μία επιστολή των φορέων της Ξάνθης. Εάν δεν την έχεις δει, δες την».
Στην επιστολή υπάρχει ιδιόχειρη σημείωση ότι «έγινε μνεία σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Δούκα». «Ούτε αρμοδιότητα, ούτε τέτοιο ρόλο είχα και δεν ήμουνα σε θέση να γνωρίζω τις ειδικές παραμέτρους του όποιου θέματος όπως τις γνωρίζουν ο υπουργός και οι υπηρεσίες του υπουργείου του» περιορίστηκε να δηλώσει. Υπενθυμίζεται ότι κ. Δούκας κατέθεσε ότι «το Μαξίμου γνώριζε την πορεία της υπόθεσης, αφού τον Ιούνιο του 2004 του τηλεφώνησε ο Γ. Αγγέλου και του ζήτησε να εξετάσει κατά προτεραιότητα τη Γνωμοδότηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων», την οποία υπέγραψε λίγες μέρες μετά, στις 10 του μηνός.
Οσον αφορά τη σχέση του με τους μοναχούς, ο κ. Αγγέλου υποστήριξε ότι « δεν είχε πνευματική σχέση μαζί τους» και ότι «η σχέση τους δεν ήταν τέτοια που να επιτρέπει ή να δικαιολογεί την προσφώνησή του με το μικρό όνομα ή τη χρήση ενικού», αμφισβητώντας τις καταθέσεις των νομικών συμβούλων Μπότσιου, Γκασούκα και Ζερβουδάκη ότι είχαν ακούσει τον Αρσένιο να μιλά μαζί του στο τηλέφωνο. Κατέθεσε, ακόμη, ότι δεν θυμάται αν είχε δώσει το κινητό του στους μοναχούς, ότι είχε επισκεφτεί 3-4 φορές τη Μονή, ότι οι μοναχοί τον είχαν επισκεφτεί 2-3 φορές για να τον καλέσουν σε εκδηλώσεις και ότι μία φορά ο Εφραίμ τού άνοιξε θέμα ανταλλαγών κι εκείνος δεν τον άφησε.
Οσον αφορά τον πρώην υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη, κατέθεσε ότι «τα θέματα της δημόσιας περιουσίας είχαν ανατεθεί από τον πρωθυπουργό αποκλειστικά στους υφυπουργούς». «Συζητούσαμε με τους υφυπουργούς», υποστήριξε, «τα μεγάλα πολιτικά θέματα και όπου ένιωθαν την ανάγκη να με ενημερώσουν για κάτι, με ενημέρωναν. Στο συγκεκριμένο θέμα δεν είχα καμία ενημέρωση». Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Α. Μπέζας κατέθεσε πως είχε συνεργασίες με τον υπουργό για την αναπομπή της γνωμοδότησης και την έκδοση της ανακλητικής απόφασης των ανταλλαγών. 

Ο Γ. ΒουλγαράκηςΕν τω μεταξύ, ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Γ. Βουλγαράκης, επιμένοντας προφανώς ότι «το νόμιμο είναι και ηθικό», κατέθεσε όλα τα πόθεν έσχες του και τους λογαριασμούς που διατηρεί με τη σύζυγό του, συμβολαιογράφο Κατερίνα Πελέκη, που συνέταξε τα συμβόλαια των ανταλλαγών. Παρουσίασε απόφαση του σημερινού υπουργού Πολιτισμού Π. Γερουλάνου (17/3/2010) σύμφωνα με την οποία ένα μικρό κομμάτι της Ουρανούπολης (που περιελήφθη στις ανταλλαγές με τη Μονή) και στηρίζεται σε απόφαση του ΚΑΣ αποτελεί αρχαιολογικό χώρο, θέλοντας έτσι να δικαιολογήσει γιατί δεν έλαβε υπόψη του τη γνώμη της 10ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων που χαρακτήριζε όλη την περιοχή αρχαιολογικό μνημείο.
  • Μπροστά σε χιλιάδες ευρήματα (τα οποία είναι άγνωστο πότε και αν ποτέ θα μπορέσουν να ταυτοποιηθούν) βρίσκεται η Τράπεζα της Ελλάδος από τον έλεγχο των τραπεζικών λογαριασμών της Μονής και των εταιρειών που έχουν εμπλακεί στις ανταλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συναλλαγές με ποσά άνω των 100.000 ευρώ ξεπερνούν τις 7.500, ενώ είναι πολύ πιθανόν η επιτροπή να εκδώσει πόρισμα χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος. Η «ομάδα» των ειδικών της ΤτΕ θα καταθέσει την προσεχή Πέμπτη, ενώ η εξεταστική θα ζητήσει μία μικρή παράταση για την κατάθεση του πορίσματος.
Δεν αποκλείει το Eιδικό Δικαστηρίο
Προανακριτικές επιτροπές «βλέπει» ο Χ. Καστανίδης


Τη σύσταση προανακριτικών επιτροπών στη Βουλή, για να εξετάσουν «ενεργές ποινικές ευθύνες» πρώην υπουργών προανήγγειλε χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χ. Καστανίδης, «φωτογραφίζοντας» ουσιαστικά την υπόθεση του Βατοπεδίου και αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να καταλήξει σε Ειδικό Δικαστήριο.
Ο υπουργός, μιλώντας στον Alter, υποστήριξε ότι στις υποθέσεις που ερευνούν οι Εξεταστικές Επιτροπές στη Βουλή υπάρχουν κάποια αδικήματα που κατά τη γνώμη του δεν έχουν παραγραφεί, όπως είναι π.χ. η απιστία που τέλεσε ένας υπάλληλος (π.χ. της ΚΕΔ), πουλώντας ακίνητα του Δημοσίου και ζημιώνοντας, σε εκτέλεση εντολής που δόθηκε από υπουργό δύο χρόνια νωρίτερα. Κατά τον Χ. Καστανίδη στην περίπτωση αυτή ο υπουργός μπορεί να είναι συμμέτοχος του υπαλλήλου ως ηθικός αυτουργός ή συνεργός και το αδίκημα δεν έχει παραγραφεί, αφού το ζημιογόνο αποτέλεσμα (της απιστίας) επήλθε το 2008. Σχετικά με τον νέο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ο Χ. Καστανίδης ανέφερε ότι θα επιμηκυνθεί ο χρόνος της παραγραφής και θα μετατοπιστεί ο χρόνος έναρξής της, ενώ θα υπάρξει ενεργότερη συμμετοχή της Δικαιοσύνης με αξιολόγηση του υλικού που συγκεντρώνει η Βουλή.

View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου