Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Η θεία μου και οι σωτήρες του Έθνους



Έχω μια θεία, εργαζόμενη μια ζωή στον ιδιωτικό τομέα, έφτασε στα 65 για να πάρει μια σύνταξη 550 ευρώ με σημερινές τιμές και 150 ευρώ επικουρικό συνολικά 700 ευρώ. Περίμενε λοιπόν κάθε Χριστούγεννα να πάρει άλλα 700 ευρώ δώρο, ή το καλοκαίρι τα μισά, για να πληρώσει τα εισιτήρια να πάει στο χωριό της να κάνει διακοπές. Κουτσά – στραβά τα έβγαζε πέρα αλλά με πολλές στερήσεις. Ευτυχώς δεν είχε ενοίκιο, αλλά οι λογαριασμοί έτρεχαν. ΔΕΗ, ΟΤΕ, νερό, σούπερ μάρκετ όλα πανάκριβα και όσο ανέβαινε ο ΦΠΑ τόσο πιο ακριβή η ζωή της.
Και με 700 ευρώ τι σπατάλες να κάνει, τι δώρα να προσφέρει στα εγγόνια. Στέρηση και μήνα – μήνα κανένα ευρώ στην άκρη. Λίγη βοήθεια από τα παιδιά, έτσι απλά για μια υποφερτή ζωή.
Ηλθε λοιπόν ένα ωραίο κυριακάτικο πρωί ένας μορφωμένος, καλοστεκούμενος, γραβατωμένος κύριος ο οποίος παίρνει κάθε μήνα 4-5 χιλιάδες ευρώ μισθό, έχει μια σειρά από επιδόματα, στρατιές βοηθών που κι αυτοί παίρνουν από 2-3 χιλιάδες ευρώ, όμορφα γραφεία και αυτοκίνητα που πληρώνει το κράτος. Αυτό ο κύριος λοιπόν είπε στην δύστυχη γιαγιά από τηλεοράσεως ότι αυτή φταίει για το οικονομικό κατάντημα της χώρας, αυτή πρέπει να πληρώσει για να «σωθεί» η πατρίδα.
Την έστειλε, λοιπόν, το λογαριασμό που έγραφε ότι τα δώρα που έπαιρνε, συνολικά 1.500 ευρώ το χρόνο θα αντικατασταθούν από ένα επίδομα 800 ευρώ. Της έκοψε δηλαδή τα μισά χρήματα, έτσι για να σωθεί η πατρίδα.
Η κακόμοιρη γιαγιά τώρα σκέφτεται τι από τα έξοδα που έκανε να κόψει στη μέση. Τα δώρα για τα εγγόνια της, τις διακοπές στο χωριό, το καθημερινό φαγητό; Άλλωστε και η ίδια πείστηκε ότι έτσι θα σώσει την πατρίδα. Πες – πες στα κανάλια και τα ραδιόφωνα η πλύση εγκεφάλου είναι σίγουρη.
Αυτή η γιαγιά είναι το θύμα των «σωτήρων» με τα κοστούμια. Διότι πίσω από τους αριθμούς κρύβονται άνθρωποι, κι όσο κι αν φαίνεται λαϊκίστικη η ιστορία είναι η καθημερινότητα, αυτό που θα βλέπουμε όλοι γύρω μας, στους δικούς μας ανθρώπους. Άντε να εξηγήσεις στις γιαγιάδες και τους παππούδες σε όλη την Ελλάδα ότι δε φταίνε αυτοί για την κατάντια της χώρας, και συνεπώς δεν έπρεπε να πληρώσουν. Φταίνε οι… σωτήρες του Έθνους. Από αυτούς ποιος θα μας σώσει;
 Αριστερός Ψάλτης

View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου