Κυριακή 2 Μαΐου 2010

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

ΙΔΕΟΓΡΑΜΜΑ

Οι γνωστές παροιμίες μας λένε ότι «το καλό το μονοπάτι ξέρει κι’ άλλο παληκάρι και ότι «των φρονίμων τα παιδιά ξαναμαγειρεύουν όποτε πεινάσουν». Στις χαλεπές μέρες που θα περνάμε είναι καθήκον μας να βρούμε τρόπους να τη βγάλουμε καθαρή μέχρι να βγούμε από την στενωπό. Η απάντηση θα έρθει από την παράδοση μας και ονομάζεται Μεσογειακή/Ελληνική Δίαιτα. Συνοπτικά:
· Αφθονία τροφών φυτικής προέλευσης, όπως φρούτα, λαχανικά, πατάτες, δημητριακά και όσπρια.
  • Λάδι ελιάς ως βασικό έλαιο, που αντικαθιστά όλα τα άλλα λίπη και έλαια. Αποφύγετε έλαια με μεγάλη περιεκτικότητα σε ω-6 λιπαρά οξέα όπως καλαμποκέλαιο, βαμβακέλαιο και ηλιέλαιο. Μειώστε τη κατανάλωση των τρανς-λιπαρών οξέων που ........
    βρίσκονται άφθονα στις μαργαρίνες και άρα σε όλα σχεδόν τα έτοιμα γλυκά και φαγητά.
  • Καθημερινή λήψη μικρών ποσοτήτων γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως το τυρί και το γιαούρτι.
  • Κατανάλωση ψαριού και πουλερικών σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή). Προτιμώνται φαγητά που περιέχουν ω-3 λιπαρά οξέα όπως τα λιπαρά ψάρια (σολομός, τόνος, πέστροφα και σκουμπρί), τα καρύδια, και τα πράσινα λαχανικά.
  • Αυγά το πολύ μέχρι 4 την εβδομάδα (να σημειωθεί ότι στον αριθμό αυτόν περιλαμβάνονται αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στο μαγείρεμα)
  • Κατανάλωση ζάχαρης (που υπάρχει βέβαια στα γλυκά) σε εβδομαδιαία βάση (όχι καθημερινή)
  • "Κόκκινο" κρέας (μοσχάρι, χοιρινό κ.τ.λ.) μόνο λίγες φορές το μήνα.
  • Λογική κατανάλωση κρασιού (συνήθως με τα γεύματα 1-2 ποτηράκια του κρασιού).
Είναι μια δίαιτα που τα έχει όλα. Ταιριάζει με την fit και πρασινοαναπτυγμένη κυβέρνηση μας (με Πάγκαλο και Βενιζέλο να είναι οι μόνες παραφωνίες) και προσαρμόζεται ανάλογα με τις δυνατότητες της τσέπης μας.
Υπάρχει, ωστόσο, μια εκκρεμότητα με κάποιους σκατόγερους συνταξιούχους που δεν τους φτάνει το φαγητό. Μια λύση είναι η ευθανασία, ενώ για όσους δεν προλάβουμε να τους την εφαρμόσουμε, να τους στείλουμε πεσκέσι στην Τουρκία για να τους ζήσουνε οι φιλεύσπλαχνοι γείτονες μας (θυμηθείτε την ιστορία τους με τους Αρμενίους και τους Έλληνες του Πόντου). Κι αν κάτσει στα ραμολιά μας η καλή, μπορεί να τους δώσει το ελευθέρας ο νομάρχης Χίου κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης (εδώ http://www.google.com/hostednews/epa/article/ALeqM5i3pNWR5Zer5YIY6JBjFr2bGRc3zA) για να έρχονται για τουρισμό ή εποικισμό στην πατρίδα. Τόσο εξηγημένα και φιλάνθρωπα είναι σε θέση να τους φερθεί η χώρα των fit και της πράσινης ανάπτυξης.
Για τα τζόβενα φτάνει και περισσεύει ένα 50αρι ευρώ τον μήνα και δεν θα γίνονται παχύσαρκα. Τους δίνεται η δημοκρατική επιλογή ή της μετανάστευσης ή του συσιτίου. Δεν τους στέλνουνε δα και στον Καιάδα.
Απλά και πρακτικά πράγματα για τη χώρα του πράσινου γυμναστηρίου. Όποια πρόσθετα μέτρα θα είναι τα μέτρα μας για τον χλοερό τόπο. Άντε bye.

View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου