Πέμπτη 6 Μαΐου 2010

Ο Λοβέρδος σε ρόλο Γιαννίτση

Ο Λοβέρδος σε ρόλο Γιαννίτση
 Όποιος νόμιζε ότι ο εφιάλτης πέρασε την Κυριακή γελάστηκε. Η κυβέρνηση μας επιφυλάσσει συνεχώς και νέες δυσάρεστες εκπλήξεις οι οποίες ίσως κάνουν περισσότερο πάταγο απ’ ότι οι περικοπές δώρων και οι αυξήσεις σε ΦΠΑ και έμμεσους φόρους.
Από το μεσημέρι της Κυριακής το antinews.gr σας είχε προειδοποιήσει ότι πίσω από το φαίνεσθαι, πίσω από τα ανακοινωθέντα μέτρα κρύβονται ακόμη πιο μεγάλες βόμβες οι οποίες προέρχονται από το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο που θα δοθεί αύριο Τρίτη στη δημοσιότητα.
Ο Α. Λοβέρδος, μπροστάρης στην ξεθεμελίωση κεκτημένων πολλών δεκαετιών, σαν άλλος Γιαννίτσης έρχεται να προκαλέσει νέο σοκ στην κοινωνία, την ίδια μάλιστα μέρα που ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους. Τα βασικά σημεία του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου έχουν ήδη διαρρεύσει, εκτός κι αν υπάρξει και πάλι το κόλπο με τα «φουσκωμένα» επίτηδες νέα ώστε μετά να γίνουν πιο λάιτ.
Σε κάθε περίπτωση αυτά που πιθανότατα θα ανακοινώσει είναι:
1. Από το 2011 κι όχι το 2018 θα ισχύσει τα νέα όρια συνταξιοδότησης. Στα 60 θα μπορεί κάποιος να πάρει πρόωρη σύνταξη ενώ από τα 65 θα μπορεί να πάρει την ελάχιστη εγγυημένη εθνική σύνταξη της τάξης των 300-350 ευρώ. Όποιος όμως συνταξιοδοτείται πρόωρα θα χάνει έως και το 30% της κανονικής τους σύνταξης.
2. Μέσα σε διάστημα 4 ετών αυξάνεται σταδιακά στα 40 έτη ο χρόνος εργασίας για πλήρη σύνταξη.
3. Σοκ από του χρόνου για τις γυναίκες οι οποίες θα συνταξιοδοτούνται στο δημόσιο όπως οι άνδρες. Αυτό σημαίνει από 5 έως 15 έτη επιπλέον εργασία.
4. Ο υπολογισμός των νέων συντάξεων θα γίνεται όχι με την τελευταία 5ετία ή 10ετία αλλά με το σύνολο του εργασιακού βίου, πράγμα που σημαίνει ότι θα μειωθεί σημαντικά.
5. Πρόβλεψη για αύξηση του γενικού ορίου ηλικίας πάνω από τα 65 έτη, ανάλογα με το προσδόκιμο ζωής. Δηλαδή θα παίρνουμε σύνταξη πολύ αργότερα, ανάλογα με το πόσος θα είναι ο μέσος όρος επιβίωσης.
6. Τα Ταμεία που είναι σήμερα 13 θα γίνουν 3. Ακόμη και κερδοφόρα ταμεία θα μπουν μέσα σε ένα καζάνι για να χρηματοδοτήσουν τα υπόλοιπα (και να καταστραφούν όλα μαζί). Εννοείται ότι οι παροχές υγείας θα είναι επιπέδου… ΙΚΑ.
7. Τέλος για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, ώρα για τις ατομικές. ΟΙ νεοπροσλαμβανόμενοι θα πρέπει να ξεχάσουν τον κατώτερο μισθό που είναι σήμερα 734 ευρώ και θα «βολεύονται» με ότι τους δίνει ο εργοδότης, Σχεδόν θα πληρώνουν κι από την τσέπη τους δηλαδή για να δουλέψουν.
8. Αυξάνεται το όριο των απολύσεων, πιθανότατα στο 4% από 2% που είναι σήμερα. Έτσι ανοίγει ο δρόμος για τους επιχειρηματίες να διώχνουν όσους και όποτε θέλουν χωρίς να δίνουν λογαριασμό.
9. Το αντάλλαγμα που έδωσαν στο ΔΝΤ για να μην κοπούν τα δώρα στον ιδιωτικό τομέα ακούει στο όνομα, αποζημίωση απολύσεων. Κάποιοι κάνουν λόγο ακόμη και για περικοπή κατά 50% της αποζημίωσης και μάλιστα αυτή να δίνεται και σε δόσεις.
10. Παίζεται η μείωση του κόστους των υπερωριών καθώς και των αργιών.
11. Δεν αποκλείεται η ελαστικοποίηση του ωραρίου εργασίας, κάτι που κρυφά ήδη γίνεται. Δηλαδή σε άλλες περιπτώσεις 10ωρη εργασία όποτε θέλει ο εργοδότης με παροχή ρεπό. Σε άλλες 4ήμερη ή και 3ήμερη εργασία με ανάλογη μείωση του μισθού.
Οπώς καταλαβαίνουμε όλοι, το «πράσινο» πάρτι συνεχίζεται σε δόσεις. Είναι σαν το DVD της Τζούλιας, σε δόσεις. Μόνο που για τους εργαζόμενους δεν έχει… σαμπάνια αλλά κώνειο.

View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου