Σάββατο 15 Μαΐου 2010

O Παπανδρέου επέβαλε το «ναι» στο ΠAΣOK

Την προσοχή της στην αιτιολόγηση του χρόνου δημοσιοποίησης της απόφασής της και στην εγγραφή του Κυπριακού στην ατζέντα της πολιτικής αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση. Σύμφωνα με στενούς του συνεργάτες, ο κ. Γ. Παπανδρέου επέμενε ότι η θέση του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να γίνει γνωστή πριν από το διάγγελμα του κ. Τ. Παπαδόπουλου για τρεις λόγους. Πρώτον, διότι με δεδομένη την αρνητική τοποθέτηση του τελευταίου, εάν το ΠΑΣΟΚ ακολουθούσε χρονικά, θα εμφανιζόταν να έρχεται σε σύγκρουση με τον πρόεδρο της Κύπρου. Δεύτερον, επειδή στις επαφές που είχε με τα κόμματα της Κύπρου, και ειδικότερα με το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, του κατέστη σαφές ότι η δημοσιοποίηση της θετικής στάσης του ΠΑΣΟΚ έναντι του σχεδίου Ανάν θα διευκόλυνε και τους δικούς τους χειρισμούς. Και τρίτον, διότι εκτιμήθηκε πως κάθε επιπλέον καθυστέρηση θα παγίωνε τους υφιστάμενους αρνητικούς για την αποδοχή του σχεδίου συσχετισμούς στην Κύπρο.
Kριτική σε Καραμανλή Στο σημείο αυτό, εξ' άλλου, θα επικεντρωθεί και η κριτική της Χαριλάου Τρικούπη στον πρωθυπουργό κ. Κ. Καραμανλή. Σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. για πολιτικούς λόγους αποφεύγει να τοποθετηθεί ευθέως επί του θέματος και επιχειρεί να «καλυφθεί» πίσω από τον κ. Τ. Παπαδόπουλο. Ειδικότερα, στον κ. Καραμανλή καταλογίζεται ότι δεν επιθυμεί να έλθει, ενόψει και των ευρωεκλογών, σε σύγκρουση με το «πατριωτικό» τμήμα του κόμματός του, καθώς εκτός των άλλων, φοβάται διαρροές προς το ΛΑΟΣ του κ. Γ. Καρατζαφέρη. Επίσης, υποστηρίζεται ότι ο πρωθυπουργός αφήνει τον χρόνο να κυλίσει ώστε να παγιωθεί το αρνητικό κλίμα στην Κύπρο, οπότε ακόμη και μια «αμφίσημη» δήλωσή του δεν θα έχει ουσιαστική επίδραση στο τελικό αποτέλεσμα, και άρα δεν θα του επιφέρει πολιτικό κόστος. Oπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, με την έως τώρα στάση του, ο κ. Καραμανλής «άφησε ένα μεγάλο κενό, το οποίο κάλυψε ο κ. Παπαδόπουλος γέρνοντας αποφασιστικά την πλάστιγγα προς το όχι».
Πάντως, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, αν και επέκριναν με σφοδρότητα το περιεχόμενο του διαγγέλματος του κ. Τ. Παπαδόπουλου, κάνοντας λόγο για «ακύρωση της στρατηγικής 35 χρόνων, υπέρ μιας λύσης δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας», έσπευδαν να ομολογήσουν πως μετά την παρέμβαση του προέδρου της Κύπρου, οι πιθανότητες υπερψήφισης του σχεδίου Ανάν από τους Κύπριους πολίτες μειώθηκαν αισθητά.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_1_10/04/2004_100339

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου