Τετάρτη 19 Μαΐου 2010

Βγενόπουλος: Ένας popular Πρόεδρος σε μια popular Τράπεζα...


Τα blogs νίκησαν τον πιο ισχυρό άντρα του επιχειρηματικού κόσμου

Του Αντώνη-Μάριου Παπαγιώτη

Ανατρίχιασα διαβάζοντας το μήνυμα του κ. Βγενόπουλου προς όλους τους εργαζόμενους της τράπεζάς του (http://press-gr.blogspot.com/2010/05/blogs_18.html). Δεν ξέρω αν προχώρησε σ' αυτή την ακόμη μία επικοινωνιακή κίνηση 13 μέρες μετά το τραγικό γεγονός, για να προσδώσει στον αριθμό ακόμη μεγαλύτερη αρνητική και φοβική διάσταση. Δεν γνωρίζω αν απλά έτυχε, καθώς η φθορά που υπέστη ήταν απροσδόκητα μεγάλη και πια δεν μπορούσε ν΄ αφήνει το όνομά του να σταμπάρεται και να καθίσταται συνώνυμο του "εκτελεστή", ενώ επί της ουσίας είναι "μη εκτελεστικός Πρόεδρος", όπως ο ίδιος αναφέρει.
Αναμενόμενα, προσπαθεί να κατηγορήσει τα blogs μη βρίσκοντας άλλον τρόπο να...
 μειώσει τη δυναμική όλων όσων του ασκούν κριτική. Επώνυμη συνήθως, αλλά και μερικές φορές ευλόγως ανώνυμη λόγο του κυρίαρχου φόβου απώλειας της όποιας εργασίας ή της όποιας ζωής. Ενδεχομένως, εκφάνσεις από τη κριτική που ασκήθηκε στον Mr MIG να ήταν υπερβολικές, ίσως και σκόπιμες, αλλά όλα τα επιχειρήματα είχαν αφορμή πραγματική. Επιπλέον, δύσκολα προσδιορίζεται ο σκοπός και κυρίως η κακοβουλία του.
Σίγουρα, όμως, το δεδομένο είναι ένα. Τα blogs δεν εξαγοράζονται. Στα blogs ο κάθε κύριος Βγενόπουλος δεν δύναται να δώσει αρκετά λεφτά διαφήμισης. Τα blogs δεν φοβούνται μην χάσουν τα παχυλά πακέτα, γιατί ακριβώς δεν τα έχουν. Ίσως τα αρπάξουν στο μέλλον και καταστήσουν έτσι την πραγματική μορφή δημοκρατίας σε μια νέα μεταμοντέρνα e-ολιγαρχία. Θα το δούμε σύντομα στο μέλλον νομίζω κι αυτό.
Στο σήμερα, όμως, εντύπωση μου κάνει τρομερή η ονοματοδοσία της ΜΑRFIN BANK, που συνοδεύεται από τον επιθετικό προσδιορισμό "POPULAR". Λέξη που μάλλον δείχνει τη διάθεση και την τάση του ονοματοδότη. "Δημοφιλής, λαοφιλής, κοσμαγάπητος" προσπαθεί να καταστεί κάθε στιγμή, με κάθε παρέμβασή του ο κ. Βγενόπουλος. Επιτυγχάνει και το "λαοπρόβλητος" χάριν των εκμισθωμένων μέσων και των επί πληρωμή κονδυλοφόρων."Προσιτός στα λαϊκά βαλάντια" επιδιώκει να γίνει με το να τα φλερτάρει με τους έχοντες αυτά και με το να προσπαθεί να πείσει ότι μόνο εκείνος μπορεί να τα προστατέψει.
Είναι γεγονός ότι όλο αυτό το διάστημα ο κ. Βγενόπουλος έχτιζε το λαϊκό του προφίλ, το image του, έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις προτιμήσεις τις λαϊκής μάζας. Το καταδεικνύουν οι τηλεοπτικές, κυρίως, εμφανίσεις του που βρίθουν λαϊκισμού. Το καταδεικνύει όμως και η σημερινή επιστολή του. Γενικότερα, όλες οι ως τώρα κινήσεις του καταδειλώνουν ότι ο εν λόγω επιχειρηματίας γνωρίζει καλά την τέχνη προσέγγισης και μέθης του ευρύτερου κοινού, με κύριο σκοπό την αύξηση της δημοτικότητάς του.
"Είμαι περήφανος", μας έγραψε ο κ. Βγενόπουλος για όλους εκείνους που εργάζονται γι' αυτόν. Δεν ξέρω όμως πόσο περήφανοι είναι οι ίδιοι εργαζόμενοι για εκείνον. Πόσο θυμωμένοι είναι με την αυτή επιστολή και κυρίως με μερικά μέρη της, που πραγματικά εξοργίζουν, όπως το: "Είμαι υπερήφανος για την υποδιευθύντρια και τον ταμία που την ώρα που οι δολοφόνοι χτυπούσαν με τις βαριοπούλες το τζάμι το πρώτο μέλημά τους από υπερβολική ευσυνειδησία ήταν να βάλουν τις επιταγές των πελατών στο χρηματοκιβώτιο και μετά να φροντίσουν για την αποχώρησή τους (γενναία πράξη που βέβαια δεν πρέπει να επαναληφθεί από κανέναν συνάδελφο σε παρόμοιες περιστάσεις)".
Τραγικό, όπως τραγικό είναι που τόσες μέρες μετά ο κ. Βγενόπουλος να μην αναλαμβάνει την ευθύνη που του αναλογεί και να μην ζητάει τουλάχιστον τη συγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων. Μια συγνώμη όχι στα blogs, για να τους θρέψει το δονκιχωτισμό ότι νίκησαν τον πιο ισχυρό άντρα του επιχειρηματικού κόσμου. Μια συγνώμη από τους γονείς των θυμάτων, για να ημερέψουν τόσο οι ψυχές των, όσο και εκείνες των αδικοχαμένων κυρίως...

View article...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου